keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Cosplay - kokeilemisen arvoista?

Viime aikoina olen seurannut Twitterissä ihmisten hehkutusta siitä, miten hauskaa heillä on ollut coneissa. Tästä innostuneena olen alkanut vakavasti harkitsemaan Traconiin menemistä myös tänä vuonna, mutta pienellä twistillä.

Syyskuussa 2017 kävin siis elämäni ensimmäisessä Traconissa Tampereella. En ollut täysin vakuuttunut siitä, että conit ovat minua varten, mutta vaikka väenpaljous ahdisti minua, oli viikonloppuni silti melko rattoisa. Tänä vuonna ajattelin heittäytyä hurjaksi, ja kokeilla cosplaytä! En ole koskaan tehnyt mitään vastaavaa, enkä kyllä ole vieläkään varma, onko minusta siihen. On niin monia asioita, jotka saavat kylmät väreet virtaamaan pitkin selkärankaani. 

Minulla on ompelukone, mutta ompelutaitoni ovat hyvin puutteelliset, osaan juuri ja juuri laittaa langan koneeseen! Tästä johtuen cosplay-pukuni ei luultavasti tulisi olemaan kovinkaan hieno, joten pelkäänkin, että kokeneemmat cosplayaajat nauravat minulle ja haukkuvat asuani. Olisikin kiva tietää, onko Suomen cosplay-piireissä paljon kiusaamista ja kokemattomien ensikertalaisten haukkumista? Jos on, niin enhän minä sitten uskalla kokeilla pukeutumista cosplay-asuun.

Toinen asia, mikä minua pelottaa on se, että mitä jos hahmoani ei tunnisteta? Saan tehtyä itseäni miellyttävän asun, menen innoissani muiden joukkoon, mutta sitten kaikki muut ihmettelevät, kuka hahmo tuo tyttö on oikein olevinaan. Ehkä tämä on hieman tyhmä pelko, mutta siellä se takaraivossani jyskyttää. Tietysti voisin välttää tämän ongelman laittamalla itselleni nimilapun, jossa lukee mitä hahmoa esitän.

Kamalan pelottava olisi myös sellainen vaihtoehto, että puvustani tulisi aivan mahtava, jopa täydellinen. Ihmiset olisivat aivan innoissaan, kyselisivät minulta kaikenlaista tai haluaisivat ottaa kuvia kanssani. Valitettavasti olen sosiaalisesti peruna, en varmasti osaisi olla rennosti tuollaisessa tilanteessa. Olisin aivan paniikissa, enkä tietäisi mitä sanoa tai tehdä. Tämä uhkakuva kuitenkaan tuskin toteutuu, sillä ensimmäisestä cosplay-asustani ei tule täydellistä.

Jos kuitenkin satun voittamaan pelkoni ja uskallan pukeutua cosplay-hahmoksi, niin minulla on tällä hetkellä kolme vaihtoehtoa, joista valita: Night in the Woodsin Bea, Milla Magia ja Neil Gaimanin sarjakuvissa esiintyvä Kuolema. Minulla oli muutama muukin hahmo mielessäni, mutta nämä kolme valikoituivat mukaan finaaliin, koska ne ovat kaikki mahdollisia toteuttaa taidoillani. 

Ykkösvaihtoehtoni tällä hetkellä on Bea. Ihastuin hahmoon pelatessani Night in the Woodsia, ja itse asiassa koko idea cosplayhin lähti juuri kyseisestä krokotiilista. Bean goottimainen tyyli ja synkkä luonne viehättävät minua, ja joiltakin osin hän muistuttaa minua itsestäni. Jos Bea valikoituu cosplay-hahmokseni, teen hänestä luultavasti ihmismäisen version, sillä olisi varmasti epämiellyttävää pitää päässään krokotiili-naamiota monen tunnin ajan. 

Neil Gaimanin sarjakuvista tuttu Kuolema on toinen hahmo, jota voisin kuvitella cosplayaavani. Itse tiedän hahmon vain ulkonäöltä, vaikka on tuolla hyllyssä lojumassa Kuoleman tähdittämä sarjakuvakirja. Kuolemassa on sitä samaa synkkyyttä ja goottimaisuutta mitä Beassakin, joten ehkä tämäkin hahmo olisi minulle hyvä valinta. Plussaa on myös se, että hän on jo valmiiksi ihmishahmo, joten minun ei tarvitse keksiä, millaisen version hänestä tekisin.

Viimeinen ja epätodennäköisin vaihtoehto ensimmäiseksi cosplay-hahmokseni on Aku Ankasta tuttu Milla Magia. Hän on Disneyn ankoista minulle se mieluisin, ja olisihan se hienoa pukeutua ihka oikeaksi noidaksi. Millan asu olisi helppo tehdä, tarvitsisin vain mustan mekon, keltaiset sukkahousut ja käsilaukun. Nokkaa en tarvitsisi, osaan tarpeen tullen muodostaa kasvoilleni loistavan duckfacen.

Minulla on aivan hirveästi kaikenmoista kysyttävää liittyen cosplayhin, esimerkiksi:

- Mistä ostaa tarvikkeita, kuten peruukki?
- Kuinka paljon asusta minun on tehtävä itse?
- Mitä sääntöjä cosplayssä on?
- Pitääkö minun käyttäytyä kuin se hahmo, jota cosplayaan?
Onko sinulla mitään vinkkejä ensikertalaiselle cosplayaajalle?2 kommenttia:

 1. En ole tällä hetkellä aktiivinen cosplayharrastaja, koska aika, enkä ole koskaan kisannut. Eivätkä pukuni taatusti ole koskaan olleet mitään Suomen huipputasoa. :D Yritän silti vastailla.

  Conikiusaamisesta on joskus ollut puhetta ja osa siitä on ilmeisesti keskittynyt cossaamiseen, mutta näistä puheista on jo aikaa enkä ole enää viime vuosina ainakaan tutuilta kuullut, että kiusaamista olisi esiintynyt. Tähän on voinut auttaa se, että kiusaamista vastaan on aktiivisesti puhuttu ja osaan coneja on tullut myös "häirintävastaavat", joihin voi ottaa yhteyttä, jos kokee häirintää.

  Sitten ne varsinaiset kysymykset:

  - Mistä ostaa tarvikkeita, kuten peruukki?

  Peruukkeja saa esim. eBaysta. Sieltä löytyy jopa ihan hakemalla tietyille hahmoille suoraan suunniteltuja peruukkeja (en tosin osaa sanoa, löytyykö juuri noille sinun hahmoillesi).

  Käsittääkseni myös Wig is Fashion -kaupasta saa peruukkeja mutta ovat vähän hintavampia. Kaikkein halvinta vastaan tulevaa peruukkia ei välttämättä kannata ostaa, koska ne eivät näytä kovin hyvältä ja saattavat myös hiostaa enemmän kuin laadukkaammat.

  - Kuinka paljon asusta minun on tehtävä itse?

  Niin paljon tai vähän kuin itse haluat. :) Jos lähdet asulla kisaamaan, kisassa on todennäköisesti tarkkaan määritelty, kuinka paljon pitää olla itse tehtyä. Jos et kisaa, valinta on täysin oma.

  Itse olen tehnyt jotkut asut alusta loppuun omin käsin. Osaan taas olen ostanut valmiita vaatteita, joita olen sitten muokannut hahmon vaatteiksi. Ja olen pari cosplayasua ostanut ihan suoraankin. Näitäkin joutui pikkuisen itse fiksaamaan, mutta työ oli todella pieni verrattuna koko asun tekemiseen. Cosplayasuja myydään myös eBayssa mutta muitakin kauppoja on.

  - Mitä sääntöjä cosplayssä on?

  Valitse hahmo, josta pidät. Tee/hanki cosplayasu. Tule coniin ja pidä hauskaa. :)

  - Pitääkö minun käyttäytyä kuin se hahmo, jota cosplayaan?

  Jos haluat. :) Osa cossaajista tykkää eläytyä kyseisen hahmon rooliin päiväksi. Jos "roolipelaaminen" tällä tavoin ei tunnu luontevalta, se ei ole pakollista.

  Kannattaa ehkä kuitenkin opetella peilin edessä pari hahmolle sopivaa poseerausta valokuvia varten. Joku saattaa sitä kuvaa tulla pyytämään... ja vaikkei tulisikaan, saatat joka tapauksessa haluta itsellesi muutaman kuvan muistoksi. Itselläni olisi tässä paljon kehittämisen varaa. Olen ihan surkea poseeraja. :D Mutta ehkä vielä joskus ja jos sitten saisi kivoja kuviakin...

  Vähän kutkuttaisi taas tuo cossaaminen. Olen ajatellut, jos saisi Desuconiin tehtyä Aihara Yuzu -hahmon Citrus-animesta. Sitten sen voisi ehkä kierrättää Traconiin. Toisaalta myös Harry Potter -koulukaapua olisi taas kiva käyttää jossain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä vastauksesta, joka vastaakin melko perusteellisesti kysymyksiini!

   Kyllä mie uskoisin, että uskallan kokeilla Cosplaytä tämän vuoden Traconissa. Nyt täytyy vaan alkaa suunnittelemaan miten toteutan asuni, ja lukemaan lisätietoa valitsemastani hahmosta.

   Poista