keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Reseptejä videopelistä - World of Warcraft: The Official Cookbook

Vuosien aikana World of Warcraftiin liittyviä oheistuotteita on valmistettua kaikenlaisia pehmoleluista patsaisiin, mutta vasta vuonna 2016 keksittiin tehdä pelistä löytyvistä ruuista keittokirja, World of Warcraft: The Official Cookbook. Koska olen WoWin fani ja viihdyn myös keittiössä, oli tämä keittokirja minulle aivan pakko-ostos!


World of Warcraftissa ruokia syödään saadakseen erilaisia bonuksia, tai parantaakseen taisteluista saatuja haavoja, eikä siksi, että ne maistuisivat hyvälle. Pelissä ruokia ei tietenkään pääse maistelemaan, mutta minulle on aikojen saatossa kehittynyt mielikuvia siitä, miltä pelissä saatavilla olevat syötävät ja juotavat saattaisivat oikeassa elämässä maistua. Siksi olinkin innoissani ostettuani keittokirjan, sillä saisin vihdoin selville, maistuvatko ruuat siltä, miltä olin kuvitellut niiden maistuvan.

Ensimmäinen resepti jota kirjasta kokeilin, oli Ogri'la Chicken Fingers, jotka ovat yksinkertaisesti panko-jauhoilla leivitettyjä broilerinpaloja. Ruokaan tarvittavat aineet olivat hyvin yksinkertaiset, ja löysin ne helposti paikallisesta marketista, vaikka panko-jauhoja pitikin vähän aikaa etsiskellä. Kanapalojen valmistuksessa ei kauaa nokka tuhissut, ja pian päivällinen olikin tarjolla. Ruoka maistui todella herkulliselta, aion varmasti käyttää tätä reseptiä uudelleen. 


Kirjan reseptit on jaettu kuuteen osaan: lisukkeet, leivät, sopat ja muhennokset, pääruuat, juomat ja jälkiruuat. Jokaisesta osiosta löytyy vanhalle WoWin pelaajalle monia tuttuja ruokia, mutta on myös useita reseptejä, joihin en ole aiemmin pelissä törmännyt. Valmistusohjeet on kirjoitettu askel askeleelta, joten ne on helppo valmistaa, vaikka ei olisikaan kovin kokenut kokki. Ohjeissa on myös kerrottu ruuan vaikeusaste ja mikä sopisi lisukkeeksi kyseisen purtavan kanssa. 

Pelissä tarjottavissa pöperöissä suurimmassa osassa pääaineena on jokin liha tai kala, ja niin on myös keittokirjassa, joten vegaaneille kirja ei ehkä sovi. Muutenkin reseptit seuraavat raaka-aineiden osalta itse pelissä käytettäviä tuotteita, vaikka muutamassa kohdassa on jouduttu tinkimään. World of Warcraftissa on esimerkiksi ruoka nimeltään "Crispy Bat Wing" eli rapea lepakonsiipi, jota varten täytyisi tappaa lepakoita ja viedä niiden siivet. Keittokirjassa nämä siivet on korvattu helpommin saatavilla lihaisemmilla siivillä, eli kanansiivillä. Myös muut eksoottisemmat ainekset kuten Murlocin silmät ja hämähäkin liha on korvattu muilla raaka-aineilla.

Suomalaiselle kotikokille keittokirjassa oli muutama huonompi puoli. Kirjailija on amerikkalainen, joten kirjassa käytetään samoja mittayksiköitä joita Amerikassakin eli kuppeja ja paunoja. Tähän ongelmaan on onneksi helppo ratkaisu, sillä internetistä löytyy paljon sivustoja, joissa mitat pystyy muuntamaan tutuiksi ja turvallisiksi desilitroiksi. Toinen ikävämpi puoli resepteissä on se, että osassa niistä käytetään sellaisia raaka-aineita, joita ei ehkä kaikista marketeista saa, ainakaan pienimmistä kaupungeista. Esimerkiksi tilapia ja haggis ovat sellaisia aineksia, joita voi olla hankalampi saada käsiinsä. Tälläisissa tilanteissa on vain käytettävä mielikuvitustaan ja korvattava raaka-aine jollakin muulla. 

Kirjan kirjoittanut kirjailija Chelsea Monroe-Cassel on julkaissut muitakin fantasia -aiheisia keittokirjoja. Hänen töihinsä lukeutuvat mm. erittäin suositun TV -sarja Game of Thronesin keittokirja A Feast of Ice and Fire: The Official Game of Thrones Companion Cookbook ja J.R.R. Tolkienin maailman innoittama The Shire Cookbook. Tällä hetkellä Monroe-Casselilla on tekeillä videopeli Skyrimiin perustuva keittokirja. 


World of Warcraft: The Official Cookbook on mielestäni näin pelin fanin silmin aivan mahtava teos, ja se herättää minussa paljon iloisia pelimuistoja ja halun kokata läpi kaikki reseptit. Henkilöille, jotka eivät ole pelanneet WoWia, keittokirja ei taas tarjoa kovinkaan paljoa uusia, ihmeellisiä ruokia. 

Löytyykö sinun pelaamistasi peleistä herkullisia ruokia, joita olisi ehkä kiva maistaa oikeassa elämässä? 2 kommenttia:

  1. Aiemmin on myös julkaistu epävirallinen Tauren Chef Cookbook, jota käsitteli ja josta ruokaa tehtiin myös suomalaisen WoW-lehden numerossa 1/2010.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpäs tiennytkään, että on olemassa toinenkin wowin ruuista tehty keittokirja. Onkohan siinä kirjassa mitään samoja reseptejä, kuin tässä ”virallisessa”? Olisi kiva nähdä, onko samoilla ruuilla yhtenäiset reseptit.

      Poista