keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Super Mario Odyssey

Nintendo Switch -pelikonsoli julkaistiin ympäri maailmaa keväällä 2017. Julkaisun aikaan Switchille oli saatavilla muutamia pelejä, mutta Nintendon ehkä se suurin ja tunnetuin pelisarja ei ollut näiden pelien joukossa. Nyt tämä suuri vääryys on korjattu, ja Super Mario Odyssey on vihdoin julkaistu. Peliä on kehuttu maasta taivaisiin ja se on jopa julistettu maailman parhaaksi peliksi. Onko Super Mario Odyssey oikeasti niin hyvä peli kuin väitetään?

Super Mario Odyssey alkaa tutusta asetelmasta. Paha Bowser on kaapannut Mariolle rakkaan prinsessa Peachin, ja on päättänyt naida tämän, luultavasti saadakseen prinsessan ja puoli valtakuntaa itselleen. Tällä kertaa Mario ei kuitenkaan joudu pelastamaan prinsessaa yksin, vaan hänellä on apunaan hattu nimeltä Cappy. Apurilla on kuitenkin oma lehmä ojassa, sillä Bowser on kaapannut hänen siskonsa Tiaran, joka keikkuu nyt avuttomana prinsessa Peachin päässä. Mario ja Cappy päättävät lähteä tyttöjen perään käyttäen löytämäänsä hatunmuotoista ilmalaivaa. Ilmalaiva ei tietenkään liiku mihinkään ilman polttoainetta, joten sankareidemme tehtäväksi tulee kerätä polttoaineeksi käytettäviä kuita samalla kun he matkustavat ympäri maailmaa pulassa olevien neitojen perässä.


Olemme pelanneet mieheni kanssa uusinta Mariota nyt muutamia tunteja. Emme toivottavasti ole vielä lähelläkään pelin loppua, mutta olemme jo ehtineet vierailla monissa erilaisissa maailmoissa. On ollut kylmää aavikkoa, sademetsää ja vilkasta suurkaupunkia. Erilaisissa maailmoissa seikkaileminen on ollut mieluisaa puuhaa, koska maailmat ovat värikkäitä ja niistä löytyy paljon erilaista puuhaa. Oma suosikkini tähänastisista maailmoista on ollut New Donk City. Kun saavuimme ensi kertaa kaupunkiin, oli sää synkkä ja myrskyinen. Kaupungin asukkaat olivat tästä kummallisesta sääilmiöstä huolissaan, joten oli meidän tehtävämme auttaa heitä selvittämään mikä aiheutti sen. Huonosta säästä huolimatta uskaltauduimme kiipeilemään sateen kastelemien pilvenpiirtäjien liukkailla pinnoilla ja löysimme syyllisen tähän myrskyiseen säähän. Annoimme olennolle opetuksen, ja tämän jälkeen sää kaupungissa palautui normaaliksi ja koko kaupunki vaikutti aivan uudelta paikalta. Super Mario Odysseyn yksi hyvistä puolista onkin juuri se, että tappamalla minibossin maailmat saattavat muuttua aivan erilaisiksi ja niihin tulee runsaasti uutta tutkittavaa.Uusimmassa Mario pelissä on tarkoitus matkustaa maailmoista toiseen ja kerätä ilmalaivan polttoaineeksi maailmoista löytyviä kuita. Tämä ei ehkä kuulosta kovin jännittävältä tai omaperäiseltä, mutta koska peli on niin hyvin tehty, yksinkertaisetkaan asiat eivät tunnu tylsiltä. Kuita on jokaisessa maailmassa monia kymmeniä, ja ne on piilotettu hyvin erilaisiin ja jänniin paikkoihin. Saatat vaikka nähdä kuun viereisen tolpan päällä, mutta sinne ei ehkä pääsekään niin helposti kuin luulet. On siis lähdettävä tutkimaan ympäristöä, ja keksittävä miten saat kuun haltuusi. Kuita saat myös auttamalla paikallisia asukkaita suorittamalla pieniä tehtäviä, kuten esimerkiksi auttamalla lammaspaimenta löytämään kadonneet lampaat ja tuomalla ne takaisen hänen luokseen.Vanhoista Mario -peleistä poiketen uusimmassa pelissä ei ole lisäelämiä. Pelissä kerätään kolikoita, ja jos Mario kuolee, menettää hän 10 kolikkoa. Kolikoita on kuitenkin runsaasti eri puolella maailmoja, joten pelissä ei tarvitse pelätä kolikoiden loppumista. Kolikoita kannattaa kuitenkin kerätä mahdollisimman paljon, sillä niitä käytetään valuuttana erilaisten asujen ja matkamuistojen ostamiseen. Erilaisiset asut ovat viittauksia aikaisempiin Mario -peleihin ja  niillä saa pieniä peliin vaikuttavia bonuksia, esimerkiksi yhdestä ovesta pääsee sisään vain, jos sinulla on oikea asu päälläsi. Maailmoissa on myös purppuranvärisiä erikoiskolikoita, joilla saa ostettua maakohtaisia asuja ja matkamuistoja.


Marion uusi ystävä Cappy on kätevä apuri. Heittämällä Cappyä Mario pystyy helposti keräämään kolikoita ja esineitä, jotka olisivat muutoin liian kaukana. Cappy pystyy myös vahingoittamaan vihollisia ja leijumaan paikoillaan, jolloin Mario voi hypätä Cappyn päälle ja käyttää tätä hyväkseen päästäkseen vaikeakulkuisiin paikkoihin. Cappyn paras ominaisuus on kuitenkin se, että heittämällä hatun päin vihollista Mario pystyy ottamaan valtaansa kyseisen vihollisen. Kun vihollinen on Marion vallassa, pystyy pelaaja käyttämään vihollisen erikoiskykyjä hyväkseen. Esimerkiksi ottamalla valtaansa T-Rexin, Mario pystyy rikkomaan kiviä, jotka olisivat muutoin liian isoja rikottaviksi. Viholliset eivät kuitenkaan ole ainoita asioita, joita Cappy pystyy valtaamaan. On myös mahdollista hallita Cappyn avulla autoja, vetoketjuja tai vaikkapa kaivonkansia. Näitä esineitä voi sitten käyttää avukseen erilaisissa tehtävissä ja tilanteissa.

Parasta Super Mario Odyssey -pelissä on mielestäni se, että sitä voi pelata kahdestaan. Olen jo pitkään kaivanut Switchille peliä, mitä voisin pelata mieheni kanssa yhdessä niin, että molemmat pääsevät pelaamaan. Uusimmassa Mariossa kaksinpeli toimii niin, että toinen pelaajista ohjaa Mariota ja toinen Cappyä. Sain valita ensimmäiseksi, kummalla hahmolla haluan pelata. Valinta oli minulle helppo ja päädyin pelaamaan Cappyllä. Minulle ei itse asiassa olisi tullut mieleenikään pelata Mariolla, koska olen oikeasti todella huono pelaamaan tasohyppelyjä. Mieheni taas tuntuu osaavan pelata peliä kuin peliä ilman sen suurempia vaikeuksia. Cappyllä pelaaminen on todella hauskaa ja helppoa, koska vaikka kuinka sekoilen ja lentelen ympäriinsä, en pysty (tietääkseni) tappamaan meitä! Mikä on hyvä, koska olen joskus todella sählä pelaaja. Cappyllä pelaaminen sopiikin erittäin hyvin pelaajille, jotka eivät ole pelanneet paljoa tai eivät ole niitä parhaimpia tasohyppelijöitä. Hyvää on myös se, että jos minua ei huvitakaan pelata, niin pelissä pystyy etenemään ilman minuakin. Voin siis vain löhöillä sohvalla ja ottaa rennosti, kun mies tekee kaiken työn.


Super Mario Odyssey on kehunsa ansainnut. Peli vahvistaa Marion asemaa maailman tunnetuimpana pelihahmona, ja on pakko-ostos kaikille tasohyppelyiden ystäville. En voi muuta kuin suositella tätä peliä. 

Tunnustatko sinä olevasi Super Mario -pelien fanaattinen fani?


4 kommenttia:

 1. Tää peli kuumottelis niin paljon! Mut eka pitäisi vissiin hommata tuo Switch... Jos tulisi vaikka joku hyvä Black Friday tarjous johonkin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä suositella molempia, peliä ja konsolia! Meillä on ollut Switch nyt muutaman kuukauden, ja ollaan tyytyväisiä.

   Poista
 2. Itsekin olen pelannut tuota kutakuinkin sinne asti minne tekin, ehkä ihan hieman eteenpäin siitä kaupunkista. Tähän asti olen pitänyt pelistä erityisen paljon. Olen kuullut että pelattavaa on pelin "normaaliin" loppuun paljon ja sen jälkeen aukeaa vielä valtava määrä uusia kuita - puuhaa siis riittää. Odyssey taitaa olla ensimmäinen peli, jossa tykkään peliohjaimen motion controlleista big time. Esim. ohjainta kun heilauttaa kuten heittäisi frisbeetä niin mario tosiaan heittää samalla tavalla hattua. Pitää kirjoitella omia mielipiteitä enemmän sitten joskus kunhan saa pelin loppuun asti, saattaa tosin mennä vielä joku tovi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myö kun pelataan Mariota kaksinpelinä, niin molemmat joutuu pelaamaan omalla Joy-Con ohjaimella. Se ohjain ei ollenkaan sovi min käteen, koska se on tosi pikkuinen ja sillä pelaaminen on melko vaivalloista. Mut onneksi pelaan Cappyllä, niin min ei tarvitse kovinkaan montaa nappia painella!

   Cappynä en pysty käyttämään motion controlleja, koska jos laittaisin sen lenksun min ranteen ympärille, en saisi hyvää otetta Joy-Conista. Ja ilman sitä lenksua se ohjain varmasti lentäisi min kädesta melko nopeasti.

   Poista