keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Story of Seasons: Trio of Towns

Olin jo melkein luovuttanut pelaamisen Nintendo 3DS:llä, koska laitteelle ei ollut mitään minua kiinnostavia pelejä. Apuun ryntäsi kuitenkin viljelysimulaattori Story of Seasons: Trio of Towns, tuo klassikoksi muodostuneen Harvest Moon pelisarjan jälkeläinen.

Aluksi minun on pakko myöntää, että en ole koskaan aikaisemmin pelannut Harvest Moon -sarjan pelejä. Minulla on ainoastaan kokemusta Stardew Valleystä, joka kuitenkin on hyvin samanlainen kuin Harvest Moon pelisarja. Ja vaikka pelin nimi ei tällä kertaa ole Harvest Moon, niin Story of Seasons: Trio of Towns on kuitenkin periaatteessa sen aidon ja alkuperäisen Harvest Moon -sarjan uusin peli. Pelisarja on kuitenkin vaihtanut julkaisijaa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, eikä uudella julkaisijalla ole oikeuksia Harvest Moon -nimen käyttöön. Alkuperäisen Harvest Moon pelisarjan tekijät ovat olleet mukana tekemässä Story of Seasons: Trio of Towns peliä, joten sarjan fanit varmasti huomaavat, että kyseessä on se aito ja oikea Harvest Moon. 

Story of Seasons: Trio of Townsissa sinä olet valintasi mukaan nuori mies tai nainen, joka on koko elämänsä halunnut asua farmilla. Eräänä päivänä päätät kertoa unelmistasi vanhemmillesi, mutta isäsi ei kertomastasi innostu. Et kuitenkaan suostu luopumaan unelmastasi ja saat kuin saatkin suostuteltua isäsi antamaan sinulle mahdollisuuden farmielämään. Saat luvan muuttaa hylätylle farmille, joka sijaitsee sopivasti setäsi Frankin naapurissa, ja sinun tulee todistaa isällesi, että pystyt huolehtimaan itsestäsi ja farmistasi. Samalla kun yrität saada farmisi kukoistamaan, tutustut kolmen erilaisen kaupungin ihmisiin ja tapoihin.


Pelissä on nimensä mukaisesti kolme erilaista kaupunkia joissa voi vierailla. Pelin alussa avoinna on vain West Town, villi länsi -teemainen entinen  kaivoskaupunki. Kylän maaperä vaikuttaa minusta todella kuivalta, ja ihmettelenkin, miten siellä pystyy viljelemään minkäänlaisia kasveja, mutta hyvin siellä näyttävät kasvit kasvavan. Seuraava kaupunki, mihin pääsee vierailemaan on rantakaupunki Luluko. Tämä kaupunki on selvästi saanut vaikutteita Havaijista, sillä kaupunki sijaitsee meren rannalla ja siellä kasvaa trooppisia kasveja, kuten banaaneja ja kookospähkinöitä. Viimeisenä kolmesta kaupungista pelaajalle paljastuu japanilaistyylinen Tsuyukusa. Täällä asukkaat pukeutuvat kimonoon ja muihin perinteisiin japanilaisiin vaatteisiin ja viljelevät riisiä. 
Kaikki kaupungit näyttävät erilaisilta, mutta niistä kaikista saa samat palvelut. Eri kaupungeissa asuvilla ihmisillä on erilaisia tapoja, ja kauppiaat myyvät erilaisia tuotteita, mutta muuten kaupungit eivät oikeastaan eroa toisistaan.

Koska Story of Seasons: Trio of Towns on pohjimmiltaan viljelysimulaattori, niin siinä täytyy tietysti viljellä erilaisia kasveja. Aluksi viljeltävien kasvien määrä on vähäinen, mutta mitä pidemmälle peliä pelaa ja tutustuu uusiin ihmisiin, niin sitä enemmän avautuu viljeltäviä kasveja. Kasvien siemenet ostetaan kaupungeista kauppiailta ja eri kaupungeissa myydään erilaisia siemeniä. Vuodenajat vaikuttavat siihen, minkä kasvien siemeniä kauppiailla on myynnissä ja myös siihen, mitä kasveja voi istuttaa. Pellot täytyy kastella päivittäin kaksi kertaa, ja jos unohtaa kastelun, niin kasvit eivät tietenkään kasva. Kun rakkaudella kasvatetut kasvit ovat vihdoin kypsiä, ne voi myydä eri kaupunkeihin. Myymällä farmisi tuotteita eri kaupunkeihin ansaitset tietysti rahaa ja lisäksi saat mainetta kaupunkien kanssa. Kun olet tarpeeksi maineikas tietyn kaupungin kanssa, avautuu pelissä uusia asioita.
Ja jos joskus kyllästyt ainaiseen viljelyyn, on pelissä muutakin aktiviteetteja. Voit kalastaa, kokata tai louhia erilaisia mineraaleja. Pelissä on myös mahdollista ystävystyä villieläinten kanssa antamalla niille erilaisia herkkuja, mutta kannattaa varoa, vihainen karhu saattaa puraista! 


Farmilla täytyy tietysti olla erilaisia eläimiä. Aluksi saatavilla ovat lehmä ja kana, mutta myöhemmin voit ostaa farmillesi asustamaan esimerkiksi hevosia, alpakoita ja jopa puhveleita. Ennen kuin voit ostaa uuden eläimen farmillesi, sille täytyy kuitenkin rakentaa talli tai muu asuinpaikka. Tämän jälkeen on aika toivottaa uusi karvainen asukas tervetulleeksi farmille. Eläinten hoito on kuitenkin rankkaa hommaa. Esimerkiksi lehmä on lypsettävä päivittäin ja se pitää harjata, jotta lehmä pysyisi onnellisena ja tuottaisi laadukkaampaa maitoa. Eläimet kannattaa myös päästää päiväksi ulos ja yöksi takaisin sisälle, etteivät ne vilustu.
Tuotantoeläinten lisäksi voit ostaa farmillesi lemmikiksi kissan tai koiran. Aluksi on saatavilla rajoitetusti eri rotuisia kissoja ja koiria, mutta pelin edetessä avautuu uusia rotuja ostettavaksi. Lemmikkien kanssa voi leikkiä, käydä kävelyllä, niitä voi paijata ja kanniskella ympäriinsä. Lemmikeillä on erikoiskykyjä, esimerkiksi jos menee kissan kanssa kävelylle kaupunkiin, se saattaa löytää "aarteita". Tähän mennessä kissani löytämät aarteet ovat olleet yleensä erilaisia kasveja, mutta eiköhän se kulta-aarrekin sieltä vielä joskus löydy.


Työskentely farmilla voi olla joskus hyvin yksinäistä puuhaa. Onneksi kuitenkin kaupungeissa asuu komeita poikamiehiä ja kauniita neitosia, joiden kanssa voi lyödä hynttyyt yhteen ja mennä naimisiin. Naisille on tarjolla viisi miestä, joista valita unelmiensa prinssi. Kaikki miehet ovat hyvin erilaisia, joten valinnasta voi tulla vaikea. Miehille on myös tarjolla viisi neitokaista, joista valita päiväuniensa kohde. Minusta olisi ollut kiva, että aviopuolisokseen olisi voinut valita myös samaa sukupuolta olevan henkilön, koska pelin miehet ovat vähän tylsiä, kun taas naiset ovat todella söpöjä. Nykyäänhän samaa sukupuolta olevien avioliitto on ihan hyväksyttyä monissa peleissä, en tosin tiedä kuinka usein se on mahdollista Nintendon peleissä. Mikään pakkohan pelissä ei ole mennä naimisiin, mutta jos kuitenkin päätät yrittää valloittaa henkilön sydämen, se onnistuu antamalla hänelle lahjoja. Lahjoiksi voi antaa melkein mitä vain, vaikka kananmunia omalta farmiltasi. Lahjojen antamisen suhteen kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä kaikki eivät tykkää kaikista tavaroista. Pelissä on esimerkiksi hahmo, joka ei tykkää yoghurtista, ja hän varmasti suuttuisi, jos hänelle lahjoittaisi lautasellisen yoghurttia. 


Rahaa pelissä on melko helppo ansaita ja minulla ei ole vielä koskaan ollut puutetta rahasta. Pääosa tuloista tulee myymällä farminsa tuotteita, mutta pelissä on muitakin tapoja ansaita rahaa. Yksi hyvä keino saada rahaa on keräily. On hyvin terapeuttista kävellä ympäri maita ja mantuja ja siinä samalla kerätä maasta erilaista tavaraa, kuten oksia, siemeniä, kukkia ja hedelmiä. Sitten vain kotiin päästyäsi laitat keräämäsi tavarat myyntiin ja rahantuloa ei voi estää! Toinen hyvä keino rikastua on tehdä osa-aikaisia töitä kaupunkien asukkaille. Työt ovat yleensä samoja, joita teet omalla farmillasi, eli sadon keräämistä, kasvien kastelua ja eläinten hoitamista. Valittavana on myös töitä, joissa joudut toimittamaan tavaroita henkilöltä toiselle. Työt on tietysti tehtävä kunnolla ja tietyn aikarajan sisällä, tai palkkaa ei makseta. 


Mihin nämä rankalla työllä ansaitut kolikot sitten kannattaa tuhlata? Noh, pelissähän rahaa on helppo ansaita, mutta sitä on myös helppo tuhlata. Järkevintä on tuhlata rahansa kasvien siemeniin ja eläimiin, koska niihin tuhlatut rahat saa sitten myöhemmin takaisin moninkertaisina. Itse kuitenkin tykkään tuhlata rahani vaatteisiin ja taloni päivittämiseen. Kauppiaat myyvät erilaisia vaatteita, minun täytyy vain toimittaa heille materiaalit ja suuri summa rahaa, ja he tekevät minulle tilaamani vaatteet. Vaikka farmilla asunkin, pitäähän minun näyttää nätiltä! Ja koska vaatteeni ovat nätit, niin täytyyhän minun saada kotini ulkonäkö sopimaan asuuni. Minunlaiseni prinsessa ansaitsee kodikseen hienon kartanon, mutta sen valmistamiseen tarvitaan kasoittain rahaa ja mainetta kaupunkien kanssa. 

Story of Seasons: Trio of Towns on mielestäni ihan kelpo viljelysimulaattori. Viljelykasveissa ja tuotantoeläimissä on paljon valinnanvaraa, ja pelissä saa aikansa hyvin kulumaan. Minusta peliä kannattaa pelata niin, että pelaa aina vain vähän kerrallaan, koska muuten pelissä saattaa tylsistyä, sillä peli on kuitenkin melko pitkälti aina sitä samaa päivästä toiseen. Olisinkin kaivannut peliin lisää sattumanvaraisia tapahtumia, sillä niitä oli mielestäni melko vähän. Minua harmitti myös se, että oman hahmonsa ulkonäköä ei pystynyt muokkaamaan kovinkaan paljoa.

Hyvät:
+ Söpöt grafiikat
+ Musiikki
+ Paljon erilaisia eläimiä ja viljeltäviä kasveja
+ Ei väkivaltaa / taistelua

Pahat:
- Hahmon muokkaus rajallinen
- Koko ajan sitä samaa
- Tarinaa ei oikeastaan ole

Arvosana 4 / 5Ei kommentteja:

Lähetä kommentti