keskiviikko 8. marraskuuta 2017

GameXpo 2017 - Nurkkaan ajettu pelitapahtuma

Kävimme viime viikon lauantaina Helsingin Messukeskuksessa vuosittain järjestettävässä GameXpossa ihmettelemässä pelimaailman tarjontaa. Mistä pidin tapahtumassa ja mitä järjestäjät olisivat voineet mielestäni tehdä eri tavalla, selviää tästä postauksesta.

Hyvät:

Parasta GameXpossa olivat mielestäni myyntipöydät. Paikalla oli muutama yritys myymässä erilaisia peliaiheisia tuotteita, ja myyntipöydät täyttivätkin varmasti suurimman osan GameXpolle varatusta tilasta. Rahaa tapahtumassa olisi saanut palamaan monia satoja euroja, mutta pystyin hillitsemään itseni, enkä tuhlannut rahaa mielettömästi. Kallein ostoksemme taisi olla Myrskyn Sankarit pöytäroolipelin englanninkielinen versio Age of the Tempest, jonka ostimme Puolenkuun Pelien myyntipisteeltä. Ainut asia, mikä tässä ostoksessa harmitti, oli se, että kotiin päästyämme huomasimme, että tämä sama peli on nyt Puolenkuun Pelien verkkokaupassa myynnissä alennettuun hintaan, ja hintaa on puolet vähemmän kuin GameXpossa. Siitä tuli vähän huijattu olo, mutta eiköhän tästä yli päästä. Lisäksi ostin itselleni Princess Peach -mukin ja mieheni osti itselleen Pelaaja -lehden myyntipisteeltä Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia Limited Editionin.

Epic Loot

GameXpossa oli myös paljon kaikenlaista ohjelmaa. Oli erilaisia luentoja, pelikilpailuja ja Cosplayn SM-kilpailut. Käytimme suurimman osan ajasta messualueella vaeltaen, joten emme nähneet kovinkaan montaa ohjelmaa. Yksi ohjelmista, minkä kuitenkin katsoimme alusta loppuun saakka, oli Mike Pohjolan esittely hänen suunnittelemastaan pöytäroolipelistä Myrskyn Sankarit. Pohjola osasi kertoa pelistään tosi hauskasti ja innostavasti, joten heti ohjelman päätyttyä ryntäsimme ostamaan Myrskyn Sankareita. Valitettavasti pelin suomenkielinen versio on loppuunmyyty, joten jouduimme tyytymään englanninkieliseen versioon pelistä. Tämä roolipeli on tarkoitettu lapsille ja aloittelijoille, joten se on juuri täydellinen minulle, koska minähän olen aloittelija roolipelien suhteen.
Ehkä suurin tapahtuma GameXpossa oli ASUS ROG Tournament, jossa suomalaiset Overwatch joukkueet kilpailivat maineesta ja kunniasta. Olimme paikalla, kun semifinaalit olivat alkamassa, mutta koska paikalla oli aivan kamalan paljon porukkaa, päätimme käyttää tämän ovelasti hyödyksemme. Sillä välin, kun suurin osa messukävijöistä katseli Overwatchia, me päätimme käydä syömässä! Tämä oli paras hetki syömiseen, jonot olivat lyhyet, ja pääsimme jopa pöytään istumaan.

Mike Pohjola ja Myrskyn Sankarit
Kuva: Messukeskus

Paikalla oli paljon lapsia ja lapsiperheitä. GameXpossa olikin mielestäni jaossa paljon informaatiota pelaamisesta, joka oli juuri tarkoitettu lasten vanhemmille. Itsehän en lapsista tiedä juuri mitään, vaikka olen itsekin kai joskus ollut lapsi, mutta on mielestäni hyvä, että vanhemmille annetaan tietoa peleistä ja pelaamisesta. Vanhemmat eivät kaikki ehkä itse pelaa, mutta heidän lapsensa pelaavat. Ja jos vanhemmat eivät tiedä peleistä mitään, he ehkä luulevat, että kaikki pelit ovat saatanasta, eivätkä anna lastensa pelata. Pelaaminen on kuitenkin mielestäni hyvä ja opettavainen harrastus. 
GameXpossa jaettiin myös Vuoden pelikasvattaja -palkinto. Palkinnon sai tänä vuonna Suomen pelimuseo. Mielestäni voitto meni aivan oikealle organisaatiolle. Lapsia on varmasti vaikea saada menemään museoon vapaaehtoisesti, mutta pelimuseoon, jossa pelejä saa pelata, he menevät varmasti innoissaan.

Pahat:

Suurin puute GameXpossa oli näytteilleasettajien vähyys. Missä oli Nintendo? Nintendo konsolit ja pelit myyvät kuin häkä, mutta silti Nintendo ei ollut paikalla GameXpossa. Playstation oli siellä, XBOX oli siellä, mutta Nintendoa ei näkynyt. Myönnän olevani Nintedo Fangirl, joten olin hyvin pettynyt, etten päässyt testaamaan Nintendon uutuuspelejä. Muutenkin messualue tuntui tyhjältä ja pieneltä. Suurimman osan Messukeskuksen messualueesta vei GoExpo Winter, ja GameXpo oli piilotettu ihan hallin perälle, omaan pikku nurkkaansa. Oli itse asiassa todella vaikea löytää GameXpon aluetta. Eikö pelifirmoja kiinnosta Suomessa järjestettävät tapahtumat, vai mikä on? Pelaaminen on kuitenkin nykyään tosi suosittua, ja melkein joka päivä mediassa on juttua peleistä ja pelaamisesta.

Toinen asia, mikä minua häiritsi, oli ahtaus. Kyllä, ahtaus. Mikä on tietysti ihmeellistä, koska tilaa olisi kyllä ollut. Puolenkuun Pelien myyntialueen käytävät olivat tosi kapeita, siellä ei kovinkaan hyvin pystynyt katselemaan tuotteita, koska koko ajan oli joku tönimässä tai hengittämässä niskaan, sillä tilaa liikkua ei yksinkertaisesti ollut. Sama ongelma oli Playstation pelialueella. Siellä sitä pelattiin pelejä kuin sillit suolassa. Messualueella oli hirveästi tyhjää tilaa, joten en ymmärrä, miksi myynti- ja pelipisteitä ei voinut sijoittaa halliin vähän väljemmin. 

Kaikesta huolimatta minulla oli kiva päivä GameXpossa. Pääsin kuvaan Mein ja muiden mahtavien cosplayaajien kanssa, kokeilin pelata uusia pelejä Playstationilla ja muutenkin oli kiva katsella ja kuunnella erilaisia ihmisiä. Varmasti menen GameXpoon ensi vuonna, mutta toivottavasti silloin paikalla on enemmän näytteilleasettajia ja varsinkin Nintendo! Seuraava GameXpo järjestetään 2.-4.11.2018 Helsingin Messukeskuksessa.

Mei, Mie, Ivy. Mulla oli tyhmä ilme, joten siksi smudge.

Mitä mieltä sinä olit tämän vuoden GameXposta?2 kommenttia:

 1. Heh, julkaistiin näköjään tapahtumapostaukset kumpikin samana päivänä. :D

  Tuo ahtaus oli kyllä todella ahdistavaa välillä. Hyvä, jos liikkumaan pääsi. Pelialan isoja nimiä olisi tosiaan ollut kiva nähdä paikalla enemmänkin. Osasin kyllä arvata, ettei esim. oma suosikkini Square Enix siellä näy, mutta olisi ollut huippua olla väärässä. Samaten kaipasin Namcolta pelien lisäksi oheistuotemyyntiä (vaikka lompakon kannalta lienee parempi, ettei sitä ollut).

  Ihan kiva tapahtuma, mutta toivottavasti toteutus on seuraavalla kerralla toimivampi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olisin kaivannut Blizzardia paikalle (Nintendon lisäksi), vaikka kyllä tiesin, etteivät he tuollaisessa tapahtumassa ole, kun heillä on se ihan oma Blizzconinsa.

   Minusta olisi myös ollut kiva, jos myynnissä olisi ollut enemmän 3DS pelejä. Näin vain muutaman, eivätkä ne kiinnostaneet minua.

   Poista