maanantai 28. elokuuta 2017

Nörttinä keskiajalla - Hämeen keskiaikafestivaali 2017

Vaikka rakastankin videopelien pelaamista ja nörttiyteni keskittyykin suurimmaksi osaksi videopelien ympärille, niin on muitakin nörttimäiseksi luokiteltuja asioita, mistä olen kiinnostunut. Yksi näistä asioista on historia. Minulle tarjoutuikin tilaisuus tutustua lähemmin keskiaikaiseen elämään Suomessa, kun päätimme avomieheni kanssa lähteä Hämeenlinnaan, Hämeen keskiaikafestivaaleille!

Saavuimme Hämeenlinnaan kahden maissa, parin tunnin ajomatkan päätteeksi. Parkkipaikat ja tienvarret olivat aivan täynnä autoja, mutta onnistuimme kuitenkin löytämään pienen välikön autollemme, kävelymatkan päästä festivaalialueelta. Sää oli mitä kauhein, vettä valui taivaalta litroittain! Onneksi olimme ottaneet mukaamme kertakäyttösadetakit, joten pukeuduimme keskiajan muodin mukaisiin muoviviittoihin, ennen kuin astuimme ulos autosta. Rakastan kyllä sadetta, mutta kaatosade ja silmälasit eivät sovi yhteen.
Portilla meitä odotti keskiaikaisiin vaatteisiin pukeutunut henkilökunta ja 25 euron hintaiset liput. Lipun hinta voi kuulostaa kalliilta, mutta tällä hinnalla sai sisäänpääsyn lisäksi nähdä paljon erilaista ohjelmaa, esimerkiksi keskiaikaisia taisteluja ja paljon erityylisiä musiikkiesityksiä.

VERTA! LUITA! HAMPAITA!
Ehdimme kierrellä tapahtuma-aluetta vähän aikaa, kunnes saimme kuulla, että hurjat viikingit olivat hyökkäämässä festivaaleille. Oli aika suuren viikinkitaistelun. Sade loppui juuri sopivasti hetki ennen taistelua, ja juontaja sanoikin, että viikingit eivät koskaan taistelleet huonolla ilmalla, koska se saattoi johtaa omien taistelijoiden loukkaantumisiin.
Kahden eri viikinkikylän soturit saapuivat taistelualueelle, yleisö jaettiin kahteen osaan, ja katsojien tuli kannustaa heidän omia viikinkejään. VERTA! LUITA! HAMPAITA! -Huudot kaikuivat taistelukentältä ja yleisöstä. Viimein soturit hyökkäsivät toistensa kimppuun kilpiä kolistellen. Taistelu kesti noin 15 minuuttia ja valitettavasti meidän kannustamamme viikingit kärsivät karvaan tappion. Samaan aikaan kun voittajat juhlivat, meidän viikinkimme makasivat kuolleena maassa. Onneksi kyseessä oli kuitenkin vain näytösluonteinen taistelu ja kaikki "kuolleet" taistelijat heräsivät henkiin.

Kuolo korjasi urheat soturit

Aikaisemmin suunnitellessani mitä kaikkea halusin tehdä festivaaleilla, olin päättänyt, että haluan syödä ja juoda jotakin keskiaikaista ruokaa ja juomaa. Suunnistimme neniemme avulla kokonaisena paistetun porsaan luo ja ostimme annokset possua. Kyllä oli hyvää! Possun lisäksi puisella lautasella oli lanttua, hapankaalia ja ruisleipää. Annos syötiin tietenkin sormin. Juomaksi otimme viereiseltä kojulta mallassahtia ja ruissahtia. En ollut koskaan ennen juonut sahtia, se oli aluksi ihan hyvää, mutta mukin pohjalla oleva juoma alkoi maistua liikaa alkoholilta, irvistellen sain kuitenkin kaiken juotua.

Sahtia! 

Keskiaikaista murkinaa

Epic Loot
Syömisen jälkeen oli aika kierrellä loputkin kojut läpi. Festivaaleilla oli myynnissä paljon kaikkea keskiaikaista: koruja, kirjoja, riimuja, lohikäärmeen munia ja seppien takomia esineitä. Olisimme varmaan helposti saaneet tuhlattua satoja euroja ostoksiin, koska siellä oli oikeasti niin paljon kauniita esineitä. Onneksi pystyimme kuitenkin hillitsemään itsemme. Päädyin ostamaan kauniin tikarin, koska rakastan miekkoja ja tikareita. Mieheni osti itselleen lumotun tuhkasauvan.

Hämeen keskiaikafestivaali oli mahtava kokemus, ja aiomme mennä sinne ensi vuonnakin. Kaikki myyjät, esiintyjät ja monet festivaalivieraatkin olivat pukeutuneet keskiaikaisiin asuihin. Tästä sainkin idean, että ensi vuonna minäkin aion pukeutua keskiaikaisen muodin mukaan! Minulla on nyt vuosi aikaa opetella ompelemaan, suunnitella puku ja ommella se. 

2 kommenttia:

  1. Ihana tuommoinen keskiajan festivaali. Itse tykkään tuollaisesta että voisi itsekkin käväistä kun tuollainen taas tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti ensi kesänä käydä! Vähän pienempiä keskiaikatapahtumia löytyy ympäri Suomea, mut toi Hämeenlinnan taitaa olla se kaikkein isoin.

      Poista